Terug Volgende

CHOICE

Micky Hoogendijk
Serie
Oplage van 25 - nog 17 verkrijgbaar
Formaat
100 x 67 cm
Lijst
Geen lijst, wel een ophang profiel.
Extra
Lambda fotoprint hoogglans, op dibond, achter plexiglas.
Inclusief
Je steun aan Aidsfonds

Totale kosten € 25 per maand

Informatie kunstwerk

Uit de serie The Nudes.
“Ik laat me in mijn werk graag inspireren door mensen. Mijn werk komt voort uit enkel mijn dromen geïnspireerd door de bijzonder mensen die ik ontmoet maar zeker ook door het tijdsbeeld.
In veel van mijn werk zit naakt. Op social media mag je er helemaal niets meer van laten zien. Maar wat mag dan nog wel? Wat gebeurt er als ik al het naakt weghaal?
Ik maakte als eerste uit de serie naakten twee portretten: Tabula Rasa
Een filosofie van Aristoteles en Locke die ervan uitgaan dat we geboren worden als onbeschreven blad en dat alles wat we denken enkel gevormd wordt door ervaring en beleving, hoe we dingen waarnemen. Dat gaf me de hoop dat alles wat we nu bepalen, wat wel en niet mag, waar we ons wel en niet voor moeten schamen enkel voortkomt uit wat we ons zelf doen geloven. We leren onszelf dus dingen aan en leggen onszelf beperkingen op.
Fear the mind not the body. Dacht ik toen.
En, dat wat we denken kunnen we dus ook veranderen. En als we nu dan eens beginnen met Tabula Rasa, het onbeschreven blad? Ik haalde alle seksuele content uit mijn naakten. Uiteindelijk kwam ik tot deze beelden.
Waar mensen in een gesmolten samen staan. Alle leeftijden, rassen, geloven en geaardheden door elkaar. We zien geen explicit content meer maar we weten allemaal dat ze naakt zijn. Naakt in hun kwetsbaarheid en op zoek naar vrijheid.
Wat blijft er over als je alles weghaalt wat ons definieert?
Een onbeschreven blad, in te vullen met de kennis van goed en kwaad.

Dit werk Choice heb ik speciaal uitgekozen voor het Aidsfonds. We kunnen iedere dag weer de keuze maken om elkaar niet te beoordelen maar te steunen. Zonder elkaar zijn we nergens.
Steun het Aidsfonds.”

Micky Hoogendijk

“De laatste gift die ik ontving van mijn in 2009 overleden moeder, was een fotocamera. Het is dit gebaar geweest dat mijn leven veranderde. De fotocamera van mijn moeder werd katalysator, leidraad in mijn bestaan. Uitgangspunt van mijn werk is de ontmoeting, de droom, het object. Op de set zoek ik naar het instinct, de persoonlijkheid van mijn model”, aldus Micky Hoogendijk.

Hoogendijk voelt zichzelf zowel achter, als voor de camera op haar gemak. Ze verrichtte modellenwerk, bijvoorbeeld voor Nederlandse couturiers als Mart Visser, en ze werkte als televisie- en filmactrice. Verwijzend naar religie, mythologie, maskerade en genderneutraliteit, neemt zij stelling binnen het aanbod van de autonome fotografie. Dwars op de puriteinse tijdgeest, terugkerend in sommige delen van de Westerse wereld, onderzoekt zij de betekenis van het naakt in de fotografie. Zij regisseert haar modellen minutieus tot een ontspanning waarin zij hun schaamte vrijmoedig willen afleggen. Die conditie is bepalend voor de blik die het personage richt op de toeschouwer.
Het maakproces gaat daarna verder door middel van digitale schilder-technieken. De ambachtelijke ingrepen die zij doet in het digitale medium brengen haar dicht bij vroege herinneringen.

“Als enig kind mocht ik alles doen waar ik zin in had. Ik zat vaak te knutselen, te tekenen en te schilderen in de woonkamer, dicht bij mijn moeder”, zegt Hoogendijk, “Ik kan mij niet herinneren dat ik mij ooit verveelde. Misschien dat toen de basis gelegd werd voor de concentratie die ik nu dagelijks vind om uren achtereen nonstop te werken aan de digitale uitwerking van mijn foto’s. Het is een vrolijk proces van eindeloos uitproberen, dus ook veel leren”.

Het autonome werk van Micky Hoogendijk is de afgelopen jaren te zien geweest op exposities in London, Vancouver Canada, Karlsruhe, Austin TX, Bogota, Houston TX, Istanbul, Keulen, Los Angeles, Mexico City, Sante Fe NM, Tokyo en Washington DC, Antwerpen, Londen, en Amsterdam. In Nederland presenteerde Eduard Planting Gallery haar werk op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, REALISME en Rotterdam Contemporary Art Fair.

Hoogendijk wordt vertegenwoordigd door galleries in Houston, Mexico City, Los Angeles, Vancouver Canada, Londen en Antwerpen. Sinds december 2019 heeft Hoogendijk haar eigen galerie naast haar studio in Hoogeloon, waar het gehele jaar door exposities van haar werk worden georganiseerd.

Dit is wat je krijgt

Werken met een verhaal

Omdat alle kunstenaars actief betrokken zijn bij heartgallery, is van ieder werk bekend hoe het is ontstaan en waarom het in de heartgallery hangt. Zo weet je precies wat je in huis haalt.

Exclusief bij heartgallery

Ieder werk wordt in een gelimiteerde oplage geproduceerd, exclusief voor heartgallery. Dit doen we natuurlijk om te zorgen dat jouw werk net zo bijzonder blijft als het al is.

Certificaat van echtheid

Alle kunstwerken in de heartgallery zijn in samenwerking met de kunstenaars in gelimiteerde oplage geproduceerd. Dat kunnen we natuurlijk heel makkelijk zeggen, maar we bewijzen het ook door ieder werk van een certificaat van echtheid te voorzien. Op de achterkant van jouw werk vind je een certificaat sticker.

Hoogwaardige productie

Alle kunstwerken van heartgallery zijn met respect voor het werk en de aarde geproduceerd. Ofwel, zo hoogwaardig en duurzaam mogelijk. Voor lijsten gebruiken we FSC-gecertificeerd hout en museumglas, voor de prints waar mogelijk duurzame inkt.

Heartgallery gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, social media-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie