get_field('vimeo_code');

Ontdek alle werken

Wanneer is iets een werk voor de heartgallery? Dat is heel eenvoudig: als een kunstenaar zich verbonden voelt met Aidsfonds en bereid is werk ter beschikking te stellen. Natuurlijk kijken we vervolgens of het werk een aanvulling is op het assortiment, maar de betrokkenheid van de kunstenaar is de basis. Kunst voor liefde. Veel kijkplezier!

Alle kunstwerken
Filter op kunstenaar

Deer on beach

Martijn van de Griendt Deze foto is gemaakt in de Verenigde Staten in 2002 bij het Lake Pontchartrain in Louisiana.

Martijn was daar op vakantie en heeft altijd veel gefotografeerd in de VS.
Uiteraard nog analoog in die tijd. Veel mensen denken dat het hertje erin is geplakt, maar het liep er echt.
Nog 43 werken beschikbaar

The Plastics

Martijn van de Griendt Deze foto maakte Martijn in 2007 in New York. Twee jongens die hij tegenkwam op straat, Angel (16) en Steven (17). Ze noemden zich ‘the Plastics’. Martijn: "Ik heb een aantal foto’s van ze gemaakt en wilde een hele serie van ze maken. Ik had de dag erna met ze afgesproken. Ik heb ze na die ene middag echter nooit meer terug gezien."
Nog 50 werken beschikbaar

Martijn van de Griendt

Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) is documentaire en portret fotograaf en filmmaker uit Haarlem. Hij maakt foto’s voor kranten, tijdschriften en werkt voor communicatie- en reclamebureaus. Daarnaast werkt hij voornamelijk aan zijn eigen, langlopende projecten die hij meestal in boekvorm presenteert.
Als fotograaf levert hij al ruim 25 jaar beelden: en daarbij gaat het niet over scherp of onscherp. Zijn werk is vooral sfeervol, intiem en raak. Hij werkt op gevoel, niet op techniek. In zijn (documentaire) portretten probeert hij de geportretteerden te laten zien van hun kwetsbare kant.
Vooral bij jongeren zoekt hij naar de kwetsbaarheid achter de stoerheid.

In maart 2017 werd zijn eerste documentaire Maria I Need Your Lovin’ uitgezonden door de IKON op NPO 2Doc. En afgelopen januari eindigde zijn tentoonstelling in het Rijksmuseum over onze altijd-maar-aan-staan-maatschappij, getiteld On/Off.

Op zijn veertiende krijgt Martijn zijn eerste camera en begint hij met het maken van de zogenaamde kiekjes. De echte interesse voor reportage en documentaire fotografie ontstaat op de School voor Journalistiek in Utrecht. Nadat hij de School voor Journalistiek in 1993 heeft afgerond, gaat hij naar de KABK in Den Haag. (afgestudeerd in 1997).

Van de Griendt legt onze snel veranderende Westerse maatschappij vast in thematische reeksen. Ook maakt hij onder andere voor muziekblad OOR portretten van popartiesten en voor kranten als Volkskrant, Trouw en Parool portretten. Hij fotografeert al ruim 25 jaar jongeren over de hele wereld. Je kunt zeggen dat dat inmiddels een ‘specialiteit’ geworden is. De serie resulteerde in 2014 in een solo tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal, inclusief bijbehorend fotoboek: Forever Young. De tentoonstelling kreeg vier sterren en een zeer lovende recensie in de Volkskrant: ‘Talrijke fotografen streven ernaar jongerencultuur te vereeuwigen; zelden lukt het de oppervlakkigheid te ontstijgen. Martijn van de Griendt slaagt daar wel in. Behalve uitbundig en kleurrijk is zijn werk ernstig en respectvol.’
Hij heeft inmiddels tien fotoboeken gemaakt, waaronder Hassan & Hoessein (2005) (over een Marokkaans-Nederlandse tweeling), Allemaal! (achter de schermen van het Nederlandse levenslied, 2006). Het fotoboek Ik ben zeventien (mei 2016, naar aanleiding van het 60 jarig bestaan van Wij zijn 17 van Johan van der Keuken). En het boek Maria I Need Your Lovin’ (maart 2017) dat tegelijk uitkwam met de gelijknamige documentaire.
Verder was hij de initiatiefnemer van het fotoboek Brood over Herman Brood, een visueel eerbetoon van 59 fotografen aan de overleden rockheld (2001).

Zijn werk is veelvuldig getoond in allerlei exposities en tentoonstellingen. Onder andere een aantal keer op het Fotofestival Naarden, in de Rotterdamse Kunsthal, in Galerie Pennings (Eindhoven), bij de SBK (Amsterdam), in de Verkadefabriek (Den Bosch), op het internationale fotofestival BredaPhoto en in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Heartgallery gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, social media-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie